lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

miercuri, 29 aprilie 2015

Case #26 - A oferi și a primi

Lui Tracy îi plăcea foarte mult să călătorească de una singură. Îi plăcea să fie o femeie independentă. Se întorcea acasă la câteva săptămâni pentru câteva zile, iar pentru ea era perfect. Deținea propriul apartament în oraș. Spunea că acest lucru îi convenea și soțului său, deoarece ea avea standarde înalte și inevitabil ar fi avut discuții.
Simțea că viața ei îi aparține, iar acum că fiul lor era adult nu mai avea de îndeplinit responsabilități de familie. Se bucura de stilul ei de viață și de serviciul său.
Cu toate acestea, o îngrijora foarte tare  faptul că simțea o panică atunci când se afla acasă, după o scurtă perioadă de timp.
Cercetând mai profund, am întrebat-o despre părinții ei. Se bucurase de o anumită libertate în adolescență - mama ei era ocupată cu ceilalți copii, tatăl său îi oferise anumite avantaje, văzând-o aproape ca pe un băiat, deși ținea foarte mult la ea. Cu toate acestea, atunci când i se oferea atenție, de cele mai multe ori era o formă de a o obliga să fie un copil cuminte. În fond, era vorba despre o situație în care cele două se excludeau. Fie avea atenție, fie avea libertate, dar nu era cale de mijloc.
I-am sugerat mai departe un experiment care să exploreze această situație cu soțul ei.
Ne-am ridicat cu fața unul la celălalt cu mâinile îndoite, pentru a cere atenție, și cu mâinile într-un gest de împingere, reprezentând libertatea.
S-a supărat imediat. A spus că nu vrea să fie în poziția care cere atenție, deoarece este prea multă presiune și se panichează.
Am întrebat-o cât de des simțea, cu acordul său, că vrea să fie în acea poziție cu soțul său. A spus că își dorea chiar mai multă libertate decât avea. Am întrebat cât timp voia să fie lipsită de responsabilități și mi-a răspuns că voia să vină acasă de vreo două ori pe an, iar în rest să fie singură.
Acest lucru nu corespundea cu noțiunea mea de relație, dar am acceptat că ar putea fi felul ei de a vedea lucrurile.
Plecând de la această premisă, am continuat. Voia să fie în poziția care cere atenție foarte puțin timp, apoi trecea în poziția care voia libertate. A spus că se simte extrem de incomod în postura de a-i cere lui atenție.
Astfe, am inversat situația, am jucat rolul soțului și mi-am asezat mâinile în poziția care cerea atenție. A început să îmi împingă mâinile imediat cu putere.
Avea o mulțime de resentimente. Simțea că atunci când este cu el, soțul ei vrea mereu ceva de la ea, iar ea îi oferă mereu, fără să primească vreodată ceva. A devenit furioasă, iar ciclul era clar. Îl îndepărta, el avea nevoie de ațenție, iar ea îl îndepărta și mai mult.
Am sugerat să mai adăugăm o poziție a mâinilor, cea care oferă. Era evident că ea nu mai avea ce să ofere. Dar am adoptat poziția care oferă din rolul soțului și i-am spus ei să adopte poziția care dorea/ primea atenție.
Acest lucru a stârnit noi „plângeri" din partea ei. Simțea că nu a primit niciodată ceva cu adevărat de la el și că fuseseră prea mulți ani în care pur și simplu ea a fost cea care a oferit în continuu.
Cu toate acestea, i-am spus să revină în prezent și să accepte experiența de a primi, după ce și-a exprimat resentimentele. A fost de acord și a fost emoționată profund să primească. Cu toate acestea, foarte repede a început să se simtă incomod - prețul faptului că a primit ceva era acela că va trebui să ofere din nou și se temea de asta.
Un nou aspect al acestui ciclu a ieșit la iveală.
I-am sugerat să alternăm, eu să fiu cel care oferă, ea să primească, apoi, de îndată ce se va simți inconfortabil să schimbăm pozițiile. Ea va oferi, pentru a-și plăti „datoria", (iar eu voi fi cel care primește), doar câtă vreme se va simți confortabil.
Ritmul ei s-a dovedit a fi unul rapid, păstrând fiecare poziție pentru doar câteva secunde. Cu toate acestea, ea s-a simțit foarte bine așa, întrucât nu rămâneam prea mult în vreo poziție.
A fost o experiență deosebit de profundă pentru ea, reprezentând experiența pe care și-o dorea foarte mult, dar la care renunțase complet.
Aceasta nu a reprezentat o „soluție" sau „vindecare" a situației, ci o explorare a conștientizării, lucru care necesita o conștientizare mai profundă a sa, a contextului său, a participării în cicluri. Era de asemenea și o experiență nouă.
Astfel de experiențe care sunt oferite de experimentele Gestalt nu sunt „soluții", dar extind lumea persoanei și pot oferi un nou punct de referință pentru ceea ce e posibil. Pot oferi de asemenea și o experiență vindecătoare, atunci când ceva nu a fost disponibil în mediul înconjurător.
Procesul a debutat cu o cercetare a contextului. O dată ce el a devenit clar, am trecut într-un experiment al prezentului. În acest scop, ea nu trebuia să simtă că e un lucru impus, ci să își regăsească propriul ritm.
Ca și participant, puteam observa unde era, de ce avea nevoie și aveam o viziune mai profună a sistemului său.
Semnifica de asemeni faptul că puteam răspunde în mai multe feluri. Am modificat experimentul pentru a include cel de-al treilea gest de a „oferi", deoarece era clar că lipsea, deși era cel mai important ingredient. I-a oferit de asemenea experiența de a primi, fără un preț prea mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)