lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

vineri, 3 aprilie 2015

Case #22 - Un lup la ușă

Matt era un impresar de succes. Și-a petrecut o bună parte din viața de adult învățând despre sine, mergând la cursuri, citind cărți de autoajutorare și dezvoltându-se.
Deși proaspăt divorțat, viața sa a luat o nouă întorsătură, cu o nouă relație. Fosta lui soție era foarte critică, mai ales cu privire la situația sa financiară și viața sa profesională. Deși avea mult succes și deținea o afacere cu o foarte dezvoltată conștiință socială, nu era bogat. Ea îl ataca mereu din pricina lipsei a ceea ce ea considera succes financiar.
A venit la mine în urma unui atac de panică survenit la locul de muncă. Fusese „paralizat" aproape întreaga zi.
Se pare că acesta fusese declanșat de o conversație cu fosta soție purtată de dimineață și în care ea îi cerea să lase baltă toate planurile de dimineață pentru a-l lua pe fiul lor, deoarece mașina ei avea nevoie de reparații. Ca de obicei era dură, plină de reproșuri și critică în acea conversație cu el.
Cu toate acestea, o serie de alte evenimente se petrecuse recent - pierduse un contract important pe care îl aștepta; câteva contracte mari întârziau plata; practica foarte mult gândirea pozitivă, scrisese chiar și o carte pentru a-și construi cariera, dar niciunul din aceste lucruri nu aduceau bani imediat; un fost asociat îl dădea în judecată și, în cele din urmă, își verificase contul și mai avea doar 100 de dolari.
L-am întrebat cum se simte povestindu-mi despre toate aceste lucruri. Îmi tot spunea părerile lui despre ceea ce se petrecea, repovestea anumite întâmplări, dar eu îl întrerupeam și îi ceream să relateze experiența corporală.
A spus că mai devreme, în timpul atacului de panică, își simțise întreg corpul ca într-o cămașă strâmtă. Acum se simțea vulnerabil, înspăimântat, senzație resimțită mai ales în piept.
I-am spus să se concentreze pe aceste senzații... a observat căldură și un strat de frică. A spus că părea un invadator străin.
A făcut apoi analogia pe care obișnuia să o folosească tatăl său: lupul la ușă.
În mod normal, atunci când încrederea sa era la un nivel ridicat, făcea fața cu brio provocărilor. Acum, însă, când încrederea îl părăsise, lupul l-ar fi putut prinde.
I-am sugerat că aparent lupul nu e doar la ușă, ci stă chiar deasupra lui.
I-am spus să își imagineze lupul stând deasupra lui. Mi-a zis: „i se scurge saliva pe mine". I-am spus să se imagineze țintuit la pământ, să asculte gâfâitul lupului și să-i simtă saliva curgânu-i pe față. I-am indicat să respire profund, să simtă frica din corp și să conștientizeze ce se întâmplă. I-am spus că va simți o energie puternică în corp și că, dacă va fi prea mult pentru el, poate întrerupe în orice moment procesul.
A făcut asta și întreg corpul i-a fost cuprins de spasme. După o vreme a deschis ochii și mi-a spus cu surprindere că a simțit foarte multă energie în corp.
I-am spus să își închipuie că el este lupul care stă deasupra lui Matt, cu saliva prelingându-i-se. I-am spus să vorbească cu Matt, să îi transmită un mesaj.
După o vreme a deschis ochii. Toate becurile erau stinse. A spus: „iată un lup de-a dreptul inteligent".
Și-a dat seama că fusese luat drept o oaie și că din acea poziție era slab, fricos, vulnerabil, lipsit de încredere în sine. Lupul era eul său renegat, ce deborda de puterea de a face față provocărilor personale și profesionale.
În cadrul acestui proces am folosit identificarea și am început cu indiciile oferite de experiența corporală. Am urmat asocierea „invaziei", deoarece reprezenta în mod clar mult mai mult decât o amenințare palpabilă - frica îl paralizase - o experiență imediată a pericolului.
Astfel, în Gestalt, abordăm frontal experiența pericolului, dar cu sprijinul necesar. Apoi am trecut la polaritatea opusă - am intrat în pielea celui periculos, provocând astfel vindecarea spiritului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)