lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

sâmbătă, 28 martie 2015

Case #21 - Femeia dură

Cynthia se despărțise recent de cel de-al 3-lea soț. Fuseseră împreună timp de 20 de ani. Voia să lucreze cu un vis.
I-am spus să povestească la timpul prezent, ca și cum s-ar întâmpla totul pe loc.
A spus:
Dorm pe canapea. El vine, mă îmbrățișează și mă sărută. Îmi spune că tocmai a cumpărat o casă nouă pe care a găsit-o ieftin, cu o magazie mare. Are un dormitor nou cu baie.
Mergem către casa mea unde se află un băiat care ia o bucată mare de lemn și o aruncă pe fereastră. Acum John (soțul) vine, iar telefonul său sună. Spune că e o convorbire privată așa că îmi închipui că are o nouă iubită.
I-am spus să joace anumite roluri și să se descrie în fiecare din ele.
Mai întâi a fost Casa - a spus: „sunt nouă, strălucitoare, de o calitate bună, mult mai bună decât vechia casă. Veselă, mare, spațioasă."
Apoi John - „Sunt fericit, îmi doresc casa, e un miracol că am cumpărat-o, sunt puternic, am un țel."
Apoi bucata de lemn care a intrat prin geam - „Sunt tare, puternică, vechia casă nu are nici o valoare. Trebuie să arat că e stricată, fac un zgomot puternic."
Apoi băiatul care în vis avea 13 ani - „Sunt rău și puternic."
Apoi iubita cea nouă - „Sunt interesată, curioasă".
A fost nevoie de ceva antrenament, deoarece Cynthia tot voia să îmi spună interpretările ei cu privire la sensul fiecărui element. În Gestalt însă ne interesează experiența directă, mai mult decât judecățile preconcepute sau asocierile. Am continuat așadar să o direcționez spre identificarea cu fiecare element și constatarea sentimentelor și nu a gândurilor sale.
Am întrebat-o ce ieșea mai tare în evidență: băiatul - jucăuș, se abătea de la personaj.
Am legat acest lucru de viața ei actuală - ce lucru s-ar abate de la normal?
Cynthia a răspuns: să petreci noaptea afară cu un foc mare de tabără, o petrecere pe plajă sub luna plină, apoi să dormi pe plajă.
A spus că i-ar plăcea să îl ia și pe John, dar „lui nu-i place să vadă femeia sălbatică din mine... așa că am învățat să o domolesc... el nu face față așteptării de a fi într-un anume fel."
Mi-a explicat că a încercat de nenumărate ori să îl facă să vină la dansuri rock and roll cu ea timp de ani de zile, dar în cele din urmă a renunțat.
I-am sugerat să nu se mai înfrâneze și să meargă la lecții de dans singură.
I-am cerut apoi să își imagineze că îi spune ceva nebunesc/ extraordinar lui John, ceva neobișnuit. Eu urma să joc rolul lui John, iar ea trebuia să mi se adreseze direct.
I-ar spune că vrea să renunțe amândoi la slujbele lor, să își ia un yaht și să navigheze încotro îi va purta curentul, ea va găti și împreună ar putea scrie poezii.
I-am spus să îi zică ceva și mai puternic, de data asta, ceva care să necesite și puțin efort.
I-a spus că se săturase ca el să se tot drogheze și era furioasă pentru că își pierduse ultimii ani așteptând ca el să se schimbe. Nu va mai accepta nici o promisiune, ci numai fapte.
I-am dat și un feedback pentru procesul ei - a vorbit clar și răspicat, iar din poziția mea ne-defensiva ca John (lucru pe care el în mod normal îl considera dificil), i-am spus cât de mult apreciez modul direct de a vorbi.
I-am spus să fie chiar mai puternică, mai dură, mai neobișnuită.
A făcut alte câteva afirmații despre sine și limitele sale.
I-am dat din nou feedback.
S-a simțit întărită.
În Gestalt proiectăm experimente care să exploreze personajele care apar. În acest vis erau foarte multe personaje, dar am abordat lucrul care pentru ea concentra cea mai multă energie - să facă ceva neobișnuit.
Acest lucru însemna să fie dură, puternică, să se pună pe primul loc, atât din punct de vedere pozitiv, cât și negativ.
Am participat la experiment jucând rolul partenerului său și oferindu-i feedback. Acest lucru a făcut să pară totul mult mai real pentru ea, dându-i, de asemenea, un sentiment de siguranță în încercarea unui nou fel de a fi.
Gestalt înseamnă să încerci ceva diferit, primind sprijinul necesar și concentrându-te pe probleme cheie care apar în timpul conștientizării - visele sunt extrem de utile în accesarea acestor probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)