lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

marți, 8 martie 2016

Case #61 - Acomodarea cu sentimentele sexuale

Linda avea 33 de ani și era singură. Mi-a povestit că avusese o mulțime de prienteni, dar toți erau „amici". Când apărea posibilitatea unei relații romantice, îi era greu să treacă granițele relației de amiciție.
Scopul ei în ședință era să exploreze un teritoriu necunoscut pentru ea.
Am început prin stabilirea unei relații cu ea, spunându-i despre deschiderea și interesul meu pentru „necunoscut". I-am subliniat faptul că nu știm multe unul despre celălalt, așa că i-am spus despre lucrurile pe care aș vrea să le știu despre ea și am invitat-o să spună ce ar vrea să știe despre mine. În Gestalt vorbim despre „vidul creativ" ca despre o zonă unde nu există certitudini. Este un tărâm bogat pentru începerea unei explorări, iar practica Gestalt implică confortul terapeutului cu acel necunoscut.
A povestit că este „o fată bună" și că voia să se mute din casa în care locuia cu părinții ei. Spunea că aceștia nu erau de acord cu iubiții ei și că fugea pe fereastră pentru a scăpa de privirile lor insistente. Voia să se hotărască și să își clădească propria viață. Dar totul i se părea atât de dificil.
Punând lucrurile cap la cap, totul ducea la sexualitatea ei. Faptul că era „o fată bună" o împiedica să își stăpânească pe deplin sexualitatea în fața bărbaților și de aceea relațiile ei nu au trecut de stadiul de amiciție... și, chiar și atunci când au depășit acest stadiu, a spus că avea tendința de a le readuce la acel nivel.
Provocarea consta în felul în care trebuia sprijinită pentru a-și înțelege mai bine natura sexuală. Am întrebat dacă existau femei în grup care s-au considerat la un moment dat „fete rele". Doar una (Martina) a ridicat mâna. I-am spus să îi povestească Lindei despre asta. În Gestalt, sprijinul este important și într-o zonă atât de sensibilă precum sexualitatea, este foarte important să nu te simți singur, acest lucru reducând și ideea de expunere și sporind simțul de proprietate - depășind în mod esențial tărâmul rușinii.
Martina ne-a împărtășit că nu era vorba neapărat despre o fată bună sau rea, ci despre îndepărtarea de definițiile date de ceilalți oameni pentru bine și rău și despre descoperirea a ceea ce își dorea ea cu adevărat, a ceea ce era bine pentru ea.
M-am întors la Linda și am întrebat-o ce simte. A spus că nu își cunoștea corpul prea bine și că îi era greu să spună ce simte și ce vrea. Era evident că acest lucru reprezenta un obstacol în explorarea propriei sexualității!
Am invitat-o la un experiment într-un mod foarte precaut, oferindu-i o mulțime de opțiuni cu privire la implicarea ei și spunându-i că se poate opri oricând simte nevoia. I-am explicat limitele experimentului: trebuia realizat doar în grup, iar bărbatul care va participa la experiment o va face doar pentru a o sprijini. Este foarte important să stabilești și să manevrezi limitele atunci când este vorba despre sexualitate.
I-am spus să aleagă din grup pe bărbatul de care se simte atrasă cel mai mult.
I-am așezat față în față. Am întrebat-o pe Linda ce simte. Era puțin stresată, dar nimic mai mult. I-am spus să respire și să alterneze direcția energiei din corpul său în sus și în jos, în timp ce îl privește. După o vreme a spus: „nu mi se mai pare la fel de atrăgător ca înainte". Făcea conversia spre amiciție - înlăturând sexualitatea din energia ei, așa că i-am indicat acest lucru și am întrebat-o dacă dorea cu adevărat să pășească în necunoscut. Aici am folosit intenția ei inițială pentru a o ajuta să își asume riscul. Faptul că a spus acel lucru mi-a sugerat că ar putea fi gata pentru asta.
A fost de acord, așa că i-am spus să respire în continuare și să îl privească și să simtă unde și cum se afla plăcerea prezentă în corpul ei. La început nu a fost mare lucru. După o vreme a simțit plăcere în partea de sus a corpului. Am încurajat-o și am îndrumat-o să respire în continuare. După o vreme a permis plăcerii să coboare în stomac și foarte puțin în șolduri,
Partenerul ei de experiment i-a spus despre schimbările pe care le-a observat de-a lungul procesului și am discutat despre acestea.
Pentru ea a fost un pas important, deoarece nu mai reușise să mențină acest tip de energie în corpul său în afara sexului propriu-zis. Nu realizase puterea pe care o avea, nu știa cum să o ajusteze, să o păstreze sau să o aducă în relația cu un bărbat.
Lucrul cu sexualitatea este o zonă delicată plină de provocări în psihoterapie. Uneori poate fi un abuz, dacă terapeutul nu este foarte clar în ce privește limitele.
Cu toate acestea este important să nu îl eviți, deoarece oamenii au nevoie de sprijin și cel mai probabil nu îl vor obține în altă parte.
Acest experiment a fost conceput cu atenție pentru a păși în tărâmul „necunoscut" pentru ea, dar cu foarte mult sprijin și într-un ritm corect pentru ea.
Am fi putut lucra cu interdicțiile stabilite de părinții ei, dar era pregătită pentru o experiență nouă și era sătulă să fie ținută în loc, așa că își dorea să își depășească limitele.
Mulți oameni își blochează conștientizarea; sexualitata tinde să fie o zonă cu multe blocaje semnificative. Uneori acest lucru se datorează unei traume, dar alteori este rezultatul condiționării sociale/ familiale care descurajează trăirile sexuale.
În încercarea de a restabili aceste sentimente, terapia Gestalt nu are ca scop „eliberarea" sexualității pentru oricine, ci mai degrabă permite plăcerii sexuale să urmeze cursul natural în întregul nostru existențial - fără a fi dominant sau subjugat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)