lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

joi, 17 martie 2016

Case #62 - Meduza

Tracy avea un vis. Se făcea că omora un bărbat și îl băga într-un dulap. Încerca să se asigure că nimeni nu află. Se gândea în sinea ei să dea vina pe mama sa.
Mergând pe un coridor a întâlnit un bărbat, un psiholog, care era și detectiv în același timp. Mâinile li s-au atins în treacăt. Încerca să își dea seama cum să ascundă totul și de el. Începea să cânte o temă muzicală asociată cu scenele de crimă.
Am lucrat cu visul în manieră Gestalt.
I-am spus să îl repovestească la timpul prezent - urmând fluxului conștiinței.
În același timp, o opream și o întrebam ce simte sau ceream detalii - de exemplu, despre bărbatul pe care îl omorâse.
I-am cerut apoi „să fie bărbatul" și să vorbească ca și cum ar fi fost în pielea lui.
El a spus că Tracy este rece, calculată și dură.
Când s-a întors în postura ei a răs, s-a agitat și s-a simțit stânjenită de acele descrieri.
A urmat plimbarea cu psihologul. Se străduia din greu să îi ascundă adevărul.
Apoi a intrat în rolul psihologului. El a simțit că Tracy era puternică și că nu va putea obține nimic de la ea.
Înapoi la ea - i-am tot repetat descrierile acelea - puternică, rece, calculată, dură. A adăugat că se simte puțin sadică. Așa că am alăturat toate acele cuvinte.
Am rugat două femei din grup să se plimbe în jur, întruchipând cele două calități.
Apoi i-am cerut și lui Tracy același lucru. Îi era foarte greu și râdea și zâmbea într-una, dar am încurajat-o să rămână prezentă în acest proces și să se identifice cu acea femeie puternică. Am rugat pe cineva să joace rolul mortului și pe altcineva să joace acea parte din ea care voia să pretindă că e nevinovată, ca și cum nu ar fi rănit vreodată pe cineva.
Am instruit-o să se uite la câțiva bărbați din grup ca și cum „ar ucide din priviri". Și-a simțit puterea, dar a alternat-o cu răsul. Cu toate acestea, a spus că simțea puțină răutate atunci când rădea. Răsul este uneori o formă de abatere, o modalitate de negare a experienței.
I-am cerut să respire profund - observam că respira superficial.
Când a făcut acest lucru, a spus că simte o greutate în stomac. Apoi simțea un blocaj asupra inimii. Am încurajat-o să respire, simțind atât greutatea, cât și puterea sa.
A spus că are de-a face mai întâi cu respingerea pe care a simțit-o din partea părinților săi, apoi, în al doilea rând, era legat de oprimarea sexualității sale. Se simțea ca și cum ținea un pumnal în mână și voia să lovească într-una cu el. Se simțea puțin ca Meduza... care putea să îi transforme pe bărbați în stânci cu o simplă privire. Spunea că simte niște senzații sexuale plăcute în corp.
Arăta altfel acum - era mult mai serioasă, nu mai râdea și nu mai „făcea pe inocenta".
Era un moment de acceptare, nu unul de negare a puterii sale. Putea să experimenteze toate trăsăturile ei - ucigașul din ea, sexualitatea sa, puterea ei feminină.
În Gestalt, negarea anumitor laturi ale noastre este considerată periculoasă. Când oamenii permit laturilor lor ascunse să pătrundă în conșiința lor, pot apoi să facă alegeri complete și, în acest sens, „își pot asuma responsabilitatea". Aceasta este orientarea existențială a Gestalt - nu trebuie să oferi soluții sau direcții morale să indici cuiva ce trebuie să facă, ci să restabilești simțul persoanei de a fi complet conștientă și de a deveni astfel capabilă să facă alegeri autentice.
În această ședință am urmat mișcările energetice și i-am îndreptat concentrarea spre negarea sinelui - agresiunea, puterea sa, etc. I s-a părut foarte dificil să accepte aceste lucruri. A reușit să elibereze lucrurile pe care le ascunsese și care sunt de fapt niște lucruri impuse nedigerate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)