lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

marți, 4 august 2015

Case #36 - Femeia care nu simțea nimic

Brenda vorbea despre faptul că nu are o identitate clară - pierdea foarte ușor simțul limitelor sale și se identifica cu ceilalți.
Era de asemenea timidă, nu îi plăcea să fie fotografiată sau să se afle în centrul atenției.
Toate acestea indicau faptul că trebuia procedat cu multă grijă și atenție, conștient de problema potențialei pudori (legate de expunere).
I-am spus că nu voi merge mai departe decât va permite ea.
I-am indicat faptul că ne aflăm în fața unui grup de oameni și am întrebat-o cum se simte. A spus că deși ei se uită la ea, nu simte că o văd cu adevărat. Am întrebat-o dacă e din pricina faptului că nu o cunosc sau pentru că ea se ascunde. A răspuns că ambele cauze sunt adevărate.
Am reușit să schițez astfel dinamica relațională. Am revenit la ea și la  mine - mă uitam la ea, dar se ascundea și de mine. A spus că da, proceda la fel cu toată lumea.
Acest lucru stabilește un impas relațional - o parte din ea dorește să fie văzută, dar cealaltă parte nu permite acest lucru. Era un advertisment că trebuie să fiu atent, pentru a nu deveni frustrat și a nu cădea singur în capcana acestei dinamici.
În loc să cercetez mai departe, i-am spus lucrurile pe care mă lăsase să le văd - fragmente de informații personale pe care mi le împărtășise. I-am spus de asemena și ceea ce vedeam - de exemplu, culorile hainelor pe care le purta.
Acestea au creat o bază pentru relația noastră, fără a-i pune întrebări suplimentare, arătând că am fost atent la ceea ce mi-a împărtășit și a făcut vizibil pentru mine. În cazul pudorii, e important să alfi informațiile singur, în loc să cercetezi prea mult cealaltă persoană.
Ochii ei erau în continuare lipsiți de expresie, iar ea mi-a spus că plutește în derivă. Acest lucru arăta că acest contact durase prea mult. Așa că am întrebat-o încotro plutea... ea mi-a răspuns că într-un loc cu lumi nenumărate și vieți trecute.
Acest lucru indica o disociere și faptul că problema de siguranță era în primul rând aici.
I-am sugerat să plutească într-o stare de vis, la fel voi face și eu, și voi invita pe toți cei din grup să intre în această stare de visare; astfel vom sta pur și simplu cu toții în locurile noastre de vis.
Această sugestie a profitat de acel impuls și a încurajat deplasarea în acea direcție. În Gestalt, ea se numește teoria paradoxală a schimbării - să trăiești în prezent și să te afunzi în el.
A spus „nu simt nimic".
Cu alte cuvinte, era complet disociată. În acest loc, doar un anumit tip de contact este disponibil.
Am întrebat-o de ce fel de sprijin are nevoie pentru a se simți în siguranță. Mi-a spus - Nu vreau să fiu văzută.
I-am spus că nu mă voi uita la ea, dar că în același timp simt tristețe, fiindcă nu voi putea să o privesc, nu o voi putea vedea, iar ea se va scunde astfel complet. I-am spus că simt o căldură față de ea, dar nu pot găsi o cale să ajung la ea.
Brenda s-a uitat la mine și mi-a spus „Nu îmi place să primesc ajutor."
Această revelație mi-a indicat cum trebuie să procedez mai departe.
I-am sugerat un experiment - să ridice ambele mâini - cu una să împingă, iar pe cealaltă să o deschidă, pentru a primi sprijin.
Am făcut asta, iar ea a reușit să primească sprijinul meu - am atins încet cu mâna mea mâna ei deschisă și am ținut-o.
Mi-a spus că era o forță care îi spunea să nu simtă nimic. Am rugat pe cineva să stea în fața noastră și să reprezinte acea forță. Nu putea/ voia să identifice ce reprezenta ea, ceea ce era în regulă.
I-am spus să îi transmită ceva forței. A spus „Te voi asculta atunci când voi avea nevoie, dar altfel, îmi voi permite să simt sprijinul."
Aceasta era o afirmație de diferențiere și integrare.
Își îngăduia să simtă, să primească ajutor, să participe într-o relație, să fie văzută acolo și să aibă simțul puterii de alegere.
A fost o muncă înceată și mi-a impus să respect în mod constant limitele, să nu intru în prea multe detalii, chiar și despre ceea ce simțea, dar în același timp să nu mă dau bătut. De regulă, oamenii reacționează la cineva care setează acest gen de limite de intimitate fie retrăgându-se, fie participând detașat sau copleșind persoana cu interes sau chiar bunătate. Este nevoie de o prezență neutră, cu suficientă căldură, dar nu prea multă, cu suficient interes, dar nu excesiv - acest lucru se numește ajustare și este o aptitudine relațională esențială.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)