lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

marți, 26 mai 2015

Case #29 - Maturizarea fetiței furioase

Cathy a adus în discuție problema „resentimentelor față de tatăl său". Am întrebat-o ce o revolta, iar ea mi-a spus că faptul că a divorțat de mama ei când avea 4 ani.
Am explorat acest fir. Acel lucru se petrecuse în urmă cu 20 de ani, iar de atunci își văzuse tatăl doar de vreo 10 ori. Știa foarte puține despre el.
Credea că mama ei era victima - tatăl său avusese o aventură și se recăsătorise.
Nu a făcut niciun efort să îl contacteze în adolescență. Când am întrebat-o de ce, mi-a spus că ultima oară își adusese fiica din cea de-a doua căsătorie cu el, iar Cathy s-a simțit extrem de geloasă când a văzut afecțiunea pe care i-o arăta surorii vitrege.
I-am spus că nu mă voi ocupa de problema divorțului dintre părinții săi, nici de resentimentele pe care le avea referitor la asta (deoarece nu erau o parte centrală a problemei). În schimb, voiam să lucrez cu ea ca adult și să aflu ce dorea să facă în prezent.
S-a opus, dar limitele mele au fost clare.
I-am povestit despre divorțul meu și despre conversația pe care am avut-o cu fiica mea cea mare când a crescut și despre informațiile false pe care le înmagazinase.
I-am spus că o pot ajuta să își găsească propria conversație cu tatăl său, dar să  nu rămână în rolul de victimă neajutorată.
Moștenise poveștile de la mama sa și fusese animată de ele. Ca adult, putea să facă propriile alegeri pe care le putea exersa și putea afla direct de la tatăl său versiunea lui. Nu făcuse asta încă, deci voiam să o determin să facă un pas către asta în viitor, în loc să reînvie trecutul.
Mai mult, atunci când vorbeam despre asta, Cathy avea vocea și purtarea unei fetițe. I-am spus că înțeleg și că îmi pare rău că a pierdut atât de multe lucruri cu tatăl său, dar acum totul ține de trecut și nicio terapie sau interacțiune cu el nu va putea să înapoieze anii pierduți.
Trebuia să trăim cu această dramă așa cum era și să găsim resursele din acest punct.
Era un lucru greu de realizat, dar altfel ar fi rămas blocată într-un loc fără ajutor, tânjind mereu după ceva ce a pierdut.
Uneori empatia extinsă poate ajuta oamenii, dar alteori ei au nevoie de o limită clară și de o cale de a merge înainte, în loc să privească mereu înapoi. Fetița din ea nu avea de ales, nu avea nico putere de a merge spre el.
A povestit că atunci când era mică și îl vedea voia să îl lovească. În mod evident era foarte furioasă, lucru care mi s-a părut firesc. Dar nu a găsit nicio  altă cale de a relaționa cu el și încă era furioasă în aceeași manieră ca acea fetiță din trecut.
Am propus un experiment: să începem dintr-o zonă a camerei pe care o considera apropiată de mama sa și să traverseze camera spre tatăl său, fie pentru a purta o conversație cu el, fie pentru a sta pur și simplu lângă el.
A fost o provocare majoră care a speriat-o foarte tare. Am făcut tot ce am putut pentru a o încuraja, dar i-am oferit și opțiuni. I-am amintit de multe ori că are 24 de ani. I-am spus să își schimbe acea voce de fetiță, să își îndrepte spatele și să nu mai stea cocoșată (povestea că are frecvent dureri de spate) și să meargă spre acel loc al adultului plin de opțiuni.
Încet, încet, a fost de acord cu experimentul. La fiecare pas avea nevoie de mult sprijin să nu se prăbușească. În cele din urmă a ajuns la locul tatălui său și am rugat pe cineva să joace rolul tatălui.
A fost imposibil să vorbească cu el. Am întrebat-o ce simte și i-am spus să exprime starea sa în propoziții pe care le poate folosi. Am făcut asta pentru vreo 6 senzații, deci a avut o serie de lucruri pe care le-a putut spune. Avea nevoie de mai multe încurajări pentru a reuși să formuleze totul în cuvinte. De fapt, scotea un mic zgomot ascuțit atunci când respira, care, o dată identificat, a concentrat „plângerile" ei cu privire la atenția de care se bucura sora ei vitregă.
Voia să îi pună întrebări, dar i-am indicat să facă numai afirmații. I-am arătat manipularea întrebărilor și am readus-o la motivele pentru care voia să facă un pas către tatăl său.
În cele din urmă a vorbit cu el, i-a spus că este foarte furioasă, rănită, dar bucuroasă să-l vadă. A vorbit mai ales de supărarea sa și de temerile ei. Răspunsul din partea celui care îl interpreta pe tatăl său a fost că se bucură să o vadă; nu era ceea ce aștepta ea.
Întreg procesul a fost foarte dificil pentru ea. A trebuit să fac experimentul mai ușor, spunându-i de exemplu că aceasta era doar o terapie de grup și că tatăl și mama ei nu erau acolo de fapt, iar ea mergea pur și simplu pe o podea din bambus și nimic mai mult. Astfel se reduceau puțin valențele emoționale. Am însoțit-o la fiecare pas, învățând-o, sprijinind-o și provocând-o să rămână în postura de adult.
Acesta este un exemplu de „alarmă sigură" în experimentul Gestalt, când călcăm pe un teritoriu care în mod normal este prea dificil, dar o facem cu tot spirjinul necesar.
Acest lucru îi permite persoanei să aiba o experiență nouă.
Cu toate acestea, astfel de experimente nu sunt prescriptive, iar clienții sunt încurajați să nu le transforme în noi „trebuie", ci să le vadă ca explorări ale conștientizării și opțiunilor.     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)