lifeworksgestaltlogobase

duminică, 8 mai 2016

Case #67 - Un mariaj tradițional sau unul modern?

Hong și Yuen erau logodiți. Ea avea 35 de ani, iar el 43. Au venit din pricina unei dispute dificile pe care nu au reușit să o rezolve. Conform tradiției, Hong voia ca mama lui să vină să locuiască cu ei după căsătorie, iar Yuen era total împotrivă.
După ce am explorat puțin contextul lor, am întrebat pe fiecare din ei care e principala lor îngrijorare legată de căsătorie. Au fost amândoi de acord că este un punct sensibil.
Cu toate acestea, ei nu discutaseră în detaliu o largă serie de probleme de viitor. Așa că, mai întâi, am făcut un pas în spate pentru a le oferi o perspectivă de ansamblu. Am marcat un capăt care să reprezinte simbolul relației maritale tradiționale chineze, iar celălalt capăt marcat reprezenta o relație modernă. Apoi i-am întrebat pe fiecare unde se află în acel spectru. Hong era la 30% distanță față de capătul tradițional, iar Yuen la 30% față de cel modern.
Le-am explicat că acesta este miezul problemei și că există și alte situații specifice în care o astfel de diferență s-ar putea transforma într-un conflict. Am cerut o afirmație care să rezume poziția lor. Pentru Hong aceasta era reprezentată de o familie extinsă. Voia ca Yuen să fie „blândă și ascultătoare". Yuen voia un cuplu care să trăiască separat de familie și care să fie independent, voia ca ei să poată lua decizii de unii singuri în ceea ce privește problemele lor.
Le-am cerut mai întâi să adreseze o afirmație unul celuilalt: „Observ că nu ești la fel ca mine, ceea ce este dificil". Acest proces i-a confruntat cu realitatea acestei diferențe.  Hong a încercat să adauge „și sper că te vei schimba", dar l-am oprit - aceasta este o problemă esențială în ce privește cuplurile, ei speră că celălalt se va schimba (cu timpul).
Așa că le-am cerut să facă o altă afirmație: „Văd diferențele dintre noi; s-ar putea să nu fiu de acord cu opinia ta, dar îți respect poziția."
A fost dificil pentru amândoi, iar Yuen era inflexibilă, deoarece considera că asta ar fi însemnat o capitulare față de poziția lui Hong. I-am explicat că respectul nu însemna că trebuie să fie de acord cu el, iar în cele din urmă a făcut afirmația.
Pentru fiecare dintre ei aceste afirmații au declanșat o mulțime de emoții - au fost nevoiți să se oprească din încercarea de a-l convinge pe celălalt, trebuind doar să îl observe. Este mereu o amenințare pentru cupluri.
Era de înțeles faptul că Yuen era necăjită de această particularitate - nu doar că era atașată de ideea de a avea casa doar pentru ei, dar se temea de asemenea să fie guvernată de greutatea tradiției aflată de partea lui Hong și se temea de faptul că ea era o femeie într-o lume încă patriarhală.
I-am spus lui Hong despre una dintre cercetările lui John Gottman despre cupluri - aceea conform căreia căsniciile sunt cu atât mai reușite, cu cât bărbatul acceptă să fie influențat de soție. Acest lucru este foarte probabil, deoarece, în sens structural, bărbații tind să dețină puterea în majoritatea domeniilor.
Apoi i-am ajutat să negocieze această problemă. Le-am explicat că în anumite cazuri e într-adevăr ori albă ori neagră, dar unele probleme pot avea soluții creative.
Yuen voia cel puțin după-amiezile pentru ei.
Hong a propus ca mama lui să vină în timpul zilei, deoarece folosea o cameră de la parter pe post de birou. Yuen a fost de acord.
Am întrebat care este propunerea ei. Ea voia ca ei să își petreacă weekendurile împreună, îngăduind ca părinții lui să vină din când în când la cină.
Hong nu voia un angajament rigid. I-am indicat faptul că o negociere trebuie să aibă limite clare. Au discutat anumite detalii și au ajuns la un consens.
Dintr-o dată Hong s-a întunecat la față. Discuția decursese extraordinar de bine, iar ei au trecut peste certurile lor. Ajunseseră la o înțelegere în ceea ce privește aceste probleme.
El a spus însă: „cum o să îi spun mamei?" Era cu adevărat abătut: avea în fața lui o sarcină de dezvoltare în ce privește diferențierea, iar el o refuza.
Yuen s-a supărat foarte tare și a început să plângă. A început să se teamă foarte tare că el ar putea să dea înapoi de la înțelegerea lor și să impună pur și simplu autoritatea lui „trebuie" ce ține de modelul tradițional. Ea a început să se certe cu el.
Am oprit-o și i-am cerut să îl privească în față. I s-a părut dificil, era furioasă și se temea. Când ambele persoane sunt supărate, este greu pentru una din ele să se abțină și să îl sprijine pe celălalt.
Am ales să o rog pe ea să facă acest lucru. În sinea lui se ducea o luptă profundă între simțul datoriei și dorința lui de a prioritiza relația lor. Ea a fost cea care a inițiat ședința terapeutică și care avea mai multe cunoștințe psihologice. Așa că m-am concentrat asupra ei și i-am oferit sprijin. I-am cerut să rămână în prezent și să observe lupta lui. A fost dificil pentru ea, dar am ajutat-o să se concentreze. I-am prezentat dragostea ca o opțiune a acelui moment. I-am spus - poți să observi lupta lui sinceră și poți să îl iubești în ciuda faptului că este diferit?
A lăsat deoparte temerea ei și și-a schimbat atitudinea. A spus „Nu voi uita niciodată intenția mea de a te iubi, în ciuda tuturor diferențelor". Acesta a fost un moment profund între ei, iar eu aveam de asemenea lacrimi în ochi. Depășiseră conflictul lor și, de fapt, și-au adâncit dragostea și capacitatea de a iubi într-un mod esențial. El s-a simțit înțeles pe deplin și i-a spus „ești blândă și iubitoare cu mine acum". Au riscat amândoi și au ajuns împreună într-un nou loc.
Le-am indicat faptul că vor mai fi o grămadă de astfel de probleme, dar că acum știu cum să le depășească.
În Gestalt ne interesează diferențele, ca potențial punct de contact pozitiv. Acest lucru presupune autosusținere la contactul cu limitele și un interes pentru celălalt. Majoritatea consideră acest lucru ca fiind dificil și de regulă au nevoie de sprijin pentru a reuși. Sprijinul trebuie să fie deopotrivă practic - să arate cum se face - dar și emoțional. Este o provocare să descoperi diferențe și de multe ori oamenii sunt furioși sau ezitanți. Când Yuen a reușit să fie prezentă pentru ea și apoi pentru Hong în momentul lui de vulnerabilitate, o situație imposibilă a reușit să se schimbe.

4 comentarii:

 1. Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care mi-a oferit-o Dr.saguru ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja lui magică și de dragoste. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. DACA NU VEDEȚI AJUTAȚI CONTACTUL DOCTOR SAGURU ACUM prin e-mail: drsagurusolutions@gmail.com sau whatsapp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.
  1 LOVE SPELL
  2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
  3 FRUCTE DE FEMEI
  4 PROMOȚIE SPELL
  5 SPELL DE PROTECȚIE
  6 SPELL BUSINESS
  7 SPELL GOOD JOB
  8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua numele meu este nakisha Vreau sa va alaturati tuturor sa-i multumesc acestui om pentru restaurarea casei mele cu ex-sotia mea care ma arunca pentru o alta femeie timp de 5 ani. La inceput nu am crezut niciodata ca DR OGUDUGU va fi capabil sa ma ajute sa-mi castig inapoi EX HUSBAND de la cealalta femeie, dar pentru ca inca il iubesc si am nevoie de el in viata mea ... muncesc si urmez instructiunea DR OGUDUGU si ma surprinde ca dupa 3 Zilele petrecerii vrajii și colaborarea cu DR OGUDUGU, Ex-HUSBAND-ul meu mi-a cerut să-i cer iertare și să uit tot ce mi-a făcut pentru că încă mă iubește ... acum eu și soțul meu ne întoarcem împreună și suntem foarte fericit cu noua noastra viata ... toate datorita DR OGUDUGU pentru marea munca pe care a facut-o pentru mine .. Promit sa imi impartasesc intotdeauna munca sa buna intregii lumi largi si daca vreun corp este acolo trecand prin orice relatie dificultati ar trebui contactați-l prin e-mail: drogudugusolutionspell@gmail.com
  De asemenea, se specializează pe următoarele probleme
  (1) Dacă doriți ex-spate.
  (2) dacă aveți întotdeauna vise rele.
  (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
  (4) Vrei ca femeile / bărbații să alerge după tine.
  (5) Dacă vreți un copil
  (6) Vrei să fii bogat.
  (7) Vrei să îți ceri soțul / soția să fie
  al tău pentru totdeauna.
  (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
  (9) Îngrijire de plante.
   contactați DR OGUDUGU prin e-mailul său pentru o soluție totală drogudugusolutionspell@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Numele meu este Mariana Diego. Aceasta este o zi foarte fericită a vieții mele datorită ajutorului pe care mi l-am oferit dr. Jungunu pentru a mă ajuta să-mi recuperez fostul soț cu vraja lui de magie și dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căutam un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.Jungunu pe Internet, mi-a spus cum a ajutat atât de mulți oameni să se recupereze fostul lor ajutor Ajută la stabilirea relației și a face oamenii fericiți în relația lor. Mi-am explicat situația și apoi i-am căutat ajutorul, dar spre marea mea surpriză mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și că acum sărbătorește pentru că soțul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea întotdeauna să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua să depun mărturie pe Internet deoarece dr. JUNGUNU este într-adevăr un adevărat vrăjitor. NEVOIE AJUTAȚI CONTACTUL DOCTOR JUNGUNU ACUM prin e-mail: drjungunusolutionspell@gmail.com sau WhatsApp + 233570528416 El este singurul răspuns la problema dvs. și te face să te simți fericit în relația ta. Și este, de asemenea, perfectă în
  1 vrăjitorie de dragoste
  2 Win Ex înapoi
  3 Frumoasă a uterului
  4 Vraja promovării
   5 Vraja de protecție
  6 vrăji de afaceri
   7 O vrajă bună de lucru
  8 Vraja casei de loterie și spell de curte.

  RăspundețiȘtergere

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)