lifeworksgestaltlogobase

About Me

Fotografia mea

I teach and practice Gestalt therapy, Career decision coaching, and Family Constellations work. As well as Australia, I teach workshops and training in China, Japan, Korea, the USA & Mexico. I am author of Understanding The Woman In Your Life, a book of advice for men about relationships with women. In my work as director of Lifeworks I provide therapy,  training and supervision. I am a Phd candidate, studying the interpersonal dynamics of power, and am currently director of an MA in Spiritual Psychology for Ryokan College, an accredited online institution based in LA.

miercuri, 10 iunie 2015

Case #31 - Sexul la schimb cu prietenia

Louise mi-a spus că voia mai multă pasiune în relația ei.
Soțul ei avusese o aventură în urmă cu 5 ani. Aceasta a durat un an. A recunoscut, a căzut în genunchi, și-a cerut iertare și apoi a terminat aventura.
De atunci lucrurile s-au îmbunătățit ușor, dar pentru Louise au mai rămas niște probleme de rezolvat.
Când i-a spus prima dată despre aventură, a reacționat în mod rațional, întrebându-l dacă vrea să renunțe la căsnicie sau nu. Modalitatea ei imediată de a face față situației a fost aceea de a analiza problema și de a stabili unde se află fiecare. A fost o strategie inițială de supraviețuire bună.
Cu toate acestea, mai târziu, a simțit o tristețe imensă.
De curând a început să resimtă furia.
Dar ea nu a vorbit despre asta. El i-a spus că dacă este cu adevărat furioasă, este de acord să o părăsească din cauza greșelii lui. De aceea, se temea că el va proceda astfel în cazul în care și-ar exprima sentimentele.
Însă acesta este un lucru care o macină. Deși sunt o mulțime de lucruri bune în relația lor, ea nu este la fel de deschisă cu el și are anumite rețineri inclusiv din punct de vedere sexual. Am întrebat-o cât de des fac sex și mi-a răspuns că de 4 ori pe lună.
Am întrebat-o cât de mult vorbesc și mi-a spus că în medie în jur de o  jumătate de oră  pe zi.
I-am cerut să estimeze nivelul inteligenței emoționale, iar ea mi-a spus că este 3. Era limpede că, în aceste condiții, nu avea cum să primească ascultarea pe care și-o dorea din partea lui. Nu ne-ar fi fost de prea mare ajutor să lucrez cu ea ca să-și exprime sentimentele; ar fi putut să înlăture o parte din furie, dar nu i-ar fi apropiat prea mult. Fără a vorbi cu el despre ce se întâmpla cu ea, relația lor ar rămâne la un nivel oarecum superficial.
Gestalt nu lucrează cu „iertarea", deși pune accent pe „ceea ce este". În acest caz, însă, era vorba de o serie de alte lucruri de care nu era conștientă.
Louise era profesoară. Mi-a spus că de-a lungul anilor și-a schimbat modul de predare pentru a scăpa de regulile rigide și a observat o schimbare foarte importantă la elevii ei. În același timp a pornit într-o „călătorie de regăsire a sinelui".
Știam că are propriile resurse și era evident că lucra la propria dezvoltare.
Dar acest lucru nu se regăsea și în relația de cuplu.
Scopul meu era să lucrez cu problema relației de cuplu, nu să relaționez cu ea la nivel psihic sau interpersonal.
Așa că i-am dat o temă.
Acest lucru implica de fapt o înțelegere: mai mult sex pentru mai multă initmitate.
I-am sugerat să îi spună soțului ei că vrea să facă mai mult sex și să fie mai apropiați. Pentru acest lucru avea nevoie de mai  multă intimitate.
Pentru a realiza acest lucru, trebuia să petreacă jumătate de oră împreună în fiecare zi, dezvoltând intimitatea în relația lor. Am sugerat o serie de opțiuni - ca exercițiu, să vorbeasacă sincer unul cu celălat despre lucruri mărunte; să citească împreună o carte și să discute despre ea; să facă niște exerciții împreună, precum ascultarea sau exprimarea emoțională; să creeze spațiul pentru a-și asculta reciproc resentimentele; sau pur și simplu să facă împreună în acel interval lucruri care să îi apropie mai mult.
Am fost de acord cu ea că nu era deloc cinstit. Ea juca rolul profesorului, orchestrând totul, așa încât ea să își poată exprima furia față de el într-un mod sigur. Nu era corect, fiindcă muncea de două ori în acest sens.
Cu toate acestea, vor exista alte beneficii secundare și o va ajuta să își îndeplinească propriul scop, acela de a aduce mai multă pasiune în relație.
Rezultatul va fi acela că vor începe să fie de aceeași parte a baricadei, lucru ce va ajuta mai mult decât conștientizarea personală ce-i aparținea numai ei.
Această abordare a folosit ceea ce se numește „lucrul cu o singură persoană pentru relația de cuplu". Acest lucru semnifică faptul că păstrăm relația  în prim plan atunci când lucrăm cu un client. În loc să ne axăm doar pe ei, încercăm să întărim relația.
Multe sentimente, identități și povești sunt produsul relațiilor de cuplu. Astfel, o cale spre schimbare este aceea de a face un schimb important în relație, în loc să se axeze pe experiența individuală. Aceasta folosește o abordare ce lucrează cu întregul, în loc să lucreze cu un segment.
Poate suna mercantil să oferi sex în schimbul modificării comportamentului - dar oamenii oricum fac asta în mod inconștient. Pentru a stăpâni ceea ce ai, pentru a aduce în prim plan în relație și apoi a-i oferi celeilalte persoane opțiuni. În acest sens, o astfel de propunere nu este manipulatoare, ci mai degrabă onestă. Un astfel de schimb într-un astfel de context este pentru ceva ce va întări relația de cuplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre Mine

Steve Vinay Gunther·

Predau și practic terapia gestalt, coaching de orientare în carieră și consiliere familială. Susțin seminarii și training-uri atât în Australia, cât și în China, Japonia, Coreea, SUA și Mexic. Sunt autorul cărții Înțelege femeia din viața ta, o carte cu sfaturi pentru bărbați despre relațiile cu femeile. Ca director al Lifeworks ofer terapie, training și supervizare. Sunt un candidat la doctorat, unde studiez dinamica interpersonală a puterii. Sunt de asemenea directorul unui Masterat de Psihologie spirituală din cadrul Universității Ryokan, o instituție online acreditată, cu sediul în LA.

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Cui i se adresează acest blog?

Cazurile prezentate se adresează terapeuților, studenților și celor a căror profesie constă în a le oferi sprijin altor oameni. Scopul este să arătăm cum poate fi pusă în practică terapia Gestalt, îmbinând aspectele teoretice cu provocările clinice.

Pentru că se adresează în primul rând profesioniștilor, acest blog este disponibil celor abonați. Te rugăm să introduci adresa de email pentru a primi gratuit actualizările blogului de fiecare dată când e adăugat un nou articol.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

© Lifeworks 2012

Contact: admin@learngestalt.com

Limbi:

HOME

Informed Consent & Rates

PROFESSIONAL TRAINING

Gestalt Therapy Defined

PROFESSIONAL SERVICES

PAYMENTS

OTHER STUFF

Links

Book:Advice for Men about Women

BLOGS

• English

Bahasa

Čeština

Deutsch

Español

Français

Greek ελληνικά

Hindi हिंदी

Magyar

Melayu

Italiano

Korean한국의

Polski

Português

Română

Russian Русский

Serbian српски

Chinese 中文

Japanese 日本語

Arabic العربية

English Bahasa Čeština Deutsch Español Filipino Français ελληνικά हिंदी Magyar Melayu Italiano 한국의 Polski Português Română Русский српски 中文 日本語 العربية

If you are interested in following my travels/adventures in the course of my teaching work around the world, feel free to follow my Facebook Page!

Can you translate into Romanian? I am looking for volunteers who would like to continue to make this translation available. Please contact me if you would like to contribute.

Gestalt therapy sessions

For personal therapy with me: www.qualityonlinetherapy.com

vinaysmile

I publish this blog twice a week. It is translated into multiple languages. You are welcome to subscribe

logosm1

Links

Career Decision Coaching

Here

and here

Lifeworks

Gestalt training and much more

http://www.depth.net.au

For Men

Here is a dedicated site for my book Understanding the Woman in Your Life

http://www.manlovesawoman.com

The Unvirtues

A site dedicated to this novel approach to the dynamics of self interest in relationship

http://www.unvirtues.com

Learn Gestalt

A site with Gestalt training professional development videos, available for CE points

http://www.learngestalt.com

We help people live more authentically

Want more? See the Archives column here

Gestalt therapy demonstration sessions

Touching pain and anger: https://youtu.be/3r-lsBhfzqY (40m)

Permission to feel: https://youtu.be/2rSNpLBAqj0 (54m)

Marriage after 50: https://youtu.be/JRb1mhmtIVQ (1h 17m)

Serafina - Angel wings: https://youtu.be/iY_FeviFRGQ (45m)

Barb Wire Tattoo: https://youtu.be/WlA9Xfgv6NM (37m)

A natural empath; vibrating with joy: https://youtu.be/tZCHRUrjJ7Y (39m)

Dealing with a metal spider: https://youtu.be/3Z9905IhYBA (51m)

Interactive group: https://youtu.be/G0DVb81X2tY (1h 57m)